18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Çanakkale muharebeleri, dünyanın en büyük orduları karşısında, çok sıkıntılı bir dönem geçirmekte olan milletimizin gerçekleştirmiş olduğu büyük direnişi simgeler. 18 Mart Çanakkale Zaferi, bizim için azim ve kararlılıkla fedakârlığın birleştiği olağanüstü bir mücadele demektir.  Millî Mücadelemizin işaret fişeği Çanakkale Zaferimizin 107. yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu tarihi günde tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Şüphesiz milletimiz, Birinci Dünya Savaşında Çanakkale'de yürütülen mücadelenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordu. Bunun için varını, yoğunu ortaya koyarak Çanakkale'yi geçilmez kılmayı başardı.

 Sadece cephede değil, cephe gerisinde kalanların da savaştığı bir kahramanlık destanı olan Çanakkale, yüzyıllarca esaret altında yaşamış milletler için de istiklâl meşalesinin tutuşturulduğu yer olmuştur. Çanakkale Zaferi ile kahraman ordumuz, en son teknolojik silahlara ve devasa donanmalara sahip denizaşırı sömürge imparatorlukları kurmuş devletlerin de yenilebileceğini tüm dünyaya ispat etmiş, vatanın aziz toprağını düşmana çiğnetmemiştir.

Bu unutulmaz destanı yazan Türk askeri Çanakkale önünde İtilaf Devletleri kuvvetleri karşısında verdiği mücadelenin büsbütün idrakinde olmuştur. Bir Türk subayının "Hâl ve şartlar ne olursa olsun, ilâhî kader bizim kuşaklara bu ağır vazifeyi yüklemiş bulunuyordu. Ehemmiyetle dikkate layıktır ki, sözlerin çok ilerisinde bulunan bu ödevin derin mana ve kutsiyetini kumandanlar, subaylar ve erler iyice anlamışlardı" sözleri bu idrake işaret etmektedir. İşte bu bilinç Çanakkale'yi sonsuza dek geçilmez kılmıştır. 

Bugün millet olarak geleceğe güvenle bakabilmek için tarihimizi gelecek nesillere en doğru bir şekilde öğretmemizin gerekliliğine inanıyoruz. Bu düşünceden hareketle, Türk Tarihi'nin önemli bir dönüm noktası olan Çanakkale Savaşları bütün yönleri ile bilmeli ve genç nesillere öğretmeliyiz. Bu tarihi genç nesillere aktarmadaki temel amacımız, Çanakkale Zaferini kazandıran ruh, irade, inanç ve azmi bilimsel ve tarafsız bir bakışla gözler önüne sermektir.

Bize düşen, bizi biz kılan değerlerin taşıyıcısı olmak, geçmişten alınan güçle yeniliklerin izini sürmek, kendi birikimlerimizin değerini daima bilmektir. Birlikte başarmanın ne demek olduğunu gösteren 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 107. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, vatanımızı savunan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Çanakkale'yi destan kılan milletimizin tüm zaferleri kutlu olsun. 

18.03.2023 80